Odermatt vyhral ôsmy obrovský slalom v rade: Je to bláznivé

24.01.2024 Celý región

Schladming 24. januára (TASR) - Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt triumfoval v nočnom obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Schladmingu a predĺžil víťaznú sériu v tejto disciplíne. Po 1. kole bol po veľkej chybe až jedenásty, ale najlepšou druhou jazdou sa vyšvihol na najvyšší stupienok. Upevnil si tak vedenie v celkovom poradí seriálu i priebežnej klasifikácii "obráku".

Odermatt zvíťazil s náskokom piatich stotín sekundy pred domácim Manuelom Fellerom, ktorý neudržal vedenie po prvom kole. Na pódiu ich doplnil tretí Slovinec Žan Kranjec (+0,29). Slovenský reprezentant Andreas Žampa nepostúpil do 2. kola, v tom úvodnom skončil na 38. priečke s mankom 2,72 sekundy na lídra Fellera.

Dvadsaťšesťročný Odermatt vyhral osem obrovských slalomov v rade - tri na konci minulej sezóny a všetkých päť v tejto zime. V utorok potvrdil svoju dominanciu, pripísal si ôsmy triumf v sezóne a celkovo 32. v kariére. Vo svojej najsilnejšej disciplíne slávil už 19. prvenstvo v SP. Jeho krajan a vlaňajší víťaz Loic Meillard obsadil piate miesto (+0,56).

Odermatt mal pritom v 1. kole na zľadovatelej trati málo vídané problémy. Obhajca veľkého i malého glóbusu takmer vypadol po veľkej chybe pred druhým medzičasom, keď vyšiel z línie a len tesne sa zmestil do ďalšej bránky. Po polovici súťaže bol až jedenásty so stratou 98 stotín. Druhá jazda v jeho podaní bola oveľa dynamickejšia, ideálne časoval oblúky a najmä sa vyvaroval chýb. Nakoniec mu to stačilo na triumf, jeho najväčší rivali mu nedokázali konkurovať. Feller síce predviedol pred domácim publikom opäť typickú dravú jazdu, no v druhom kole už nebola taká čistá. "Boli to neuveriteľné preteky v neskutočnej atmosfére. Skúšal som to, ale bolo tam pár bránok, v ktorých som nešiel do úplne posledného rizika," povedal Feller pre ORF.

Odermatt zvýšil náskok v celkovom poradí SP pred druhým Francúzom Cyprienom Sarrazinom už na 596 bodov. Jasne mieri aj za obhajobou malého glóbusu, v klasifikácii disciplíny má po piatich súťažiach maximálny možný počet bodov (500), druhý Zubčič zaostáva o 215 b. "Mohol som viesť už po prvom kole, nebyť tej chyby. Vedel som, že v 2. kole to musím ´rozbaliť´. Nebolo však mojou taktikou ísť riskantne, chcel som jazdiť najmä čisto, nestratiť ideálnu líniu. Pred pretekmi som veril, že natiahnem víťaznú sériu. Po tom, čo sa mi stalo v prvom kole, som to už nečakal. Je to bláznivé," uviedol víťaz pre televíziu FIS.

Andreas Žampa, ktorý štartoval s číslom 42, v strmine "bojoval" s líniou a nezmestil sa do najlepšej tridsiatky. Od postupu do 2. kola ho delili dve desatiny sekundy. Nebezpečná situácia nastala pri jazde Fadriho Janutina s číslom 44. Švajčiar sa takmer zrazil s jedným z usporiadateľov, ktorý opravoval bránku v strednej pasáži a nestihol opustiť trať. Kolízii sa iba tesne vyhli.

výsledky obrovského slalomu SP v Schladmingu:

1. Marco Odermatt (Švaj.) 2:10,03 min.
2. Manuel Feller (Rak.) +0,05 s
3. Žan Kranjec (Slovin.) +0,29
4. Alexander Steen Olsen (Nór.) +0,33
5. Loic Meillard (Švaj.) a Filip Zubčič (Chor.) +0,56
7. Joan Verdu (And.) +0,82
8. Filippo della Vite (Tal.) +0,87
9. Henrik Kristoffersen +1,26
10. Timon Haugan (obaja Nór.) +1,48
...1. kolo:
38. Andreas ŽAMPA (SR) +2,72

celkové poradie SP (po 20 zo 41 súťaží):
1. Odermatt 1256 b.
2. Cyprien Sarrazin (Fr.) 660
3. Feller 514
4. Marco Schwarz (Rak.) 464
5. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 440
6. Vincent Kriechmayr (Rak.) 392

poradie v obrovskom slalome (5 z 11):
1. Odermatt 500
2. Zubčič 285
3. Kranjec 226
4. Schwarz 210
5. Kristoffersen 178
6. Verdu 141
 

Vyberte región